Základ meditace

22.06.2012 21:15

Základem meditace je posadit se na nějaké klidné místo, bez jakýchkoli vnějších vlivů, rušících tuto seanci. Pokud nemáte žádné klidné místo, prostě se posaďtě na postel.

Nohy:   Dejte je do tureckého sedu. Nejlepší je typická meditační pozice, které normální člověk stejně nedosáhne.

Ruce:    Ruce sepněte v konečcích, případně udělejte dětskou pěstičku s palcem uprostřed. Ruce položte na stehna, či kolena.

Dýchání: Dýchá se do Hara, což je energetický bod v břiše. Takže dýchejte do břícha. Jedná se o velice pomalé nádechy a výdechy. Toto je dobré na uvolnění a na začátek, lepší je však když se nadechnete do hara, vypustíte polovinu vzduchu a vzduch se v Hara pokoušíte udrže, zatímco si představujete proudění  energie. Výdech je zase pomalý. Další advanced je když nevypustíte polovinu vzduchu a snažíte se tam stlačit všechen nadechnutý vzduch. (nikdy se nenadechujte na 100% - při stlačení si můžete poškodit krční žíly a žilky)

Jazyk:  zkoušejte mít přitisklý špičkou na horním patře, mělo by to stimulovat body zodpovídající za uvolnění, jež jsou stimulovány když jíte.

Snažte se poslouchat tep svého srdce, ze začátku vnímejte vibrace, pak se zaposlouchejte do tepu a poslouchejte jak se spomaluje.

Ze začátku vás vyruší každá blbost, bude vás všechno bolet, bude to nuda. Jen ti co vytrvají mají šanci na úspěch. Dosažení základní úrovně se bere stav „tranquility“ jež se do češtiny k mému zklamání překládá pouze jako „klid“ Je to ten stav kdy vás z meditace nevytrhne ani náhlý zvuk. V tomto stavu vás mohou začít brnět uši, slyšet pískání a šeptání, vidět světla a geometrické obrazce.

Kdo dosáhne tohoto stavu, tak vybudoval jak zvyk (trvá to dost dlouho), tak základní kámen pro rozvoj své osobnosti a může se zeptat co dělat dál k posílení své vnitřní energie – CHI.

Čas: Pro začátek třeba 3x 10 minut, aby jste si zvykly.

Je rozumné poté přejít do režimu 2x denně kolik času chcete, obecně dokud nedosáhnete určitého stavu uvolnění a setrvat v něm.